Gas na Zlatiboru do Nove godine

Bez autora
Sep 02 2010

Radovi na izgradnji primarnog gasovoda od Užica do Čajetine, kao i izgradnja distributivne mreže u Čajetini i na Zlatiboru ulaze u završnu fazu, tako da će prvi korisnici gasa na Zlatiboru biti priključeni do Nove godine. Velikim angažovanjem Srbijegasa, Grada Užica i opštine Čajetina konačno su rešeni imovinsko pravni odnosi na trasi primarnog gasovoda, što će omogućiti da radnici MMP "Jedinstvo" do kraja godine završe posao na toj trasi dugoj 27 kilometara, vredan 4,2 miliona evra koja su obezbeđena iz sredstava NIP-a. Na Zlatiboru, gde ima 5.400 objekata, koji su potencijalni korisnici gasa, urađeno je oko 60 odsto distributivne mreže, a u toku su radovi i na izgradnji sekundarne mreže na gradskom prostrou Čajetine. Prvi korisnici gasa na Zlatiboru će biti veći objekti i hoteli, čiji vlašnici su zainteresovani da koriste ovaj energent, kao i mnogobrojni vlasnici stambenih objekata i vikend kuća.

Gas na Zlatiboru do Nove godineRadovi na izgradnji primarnog gasovoda od Užica do Čajetine, kao i izgradnja distributivne mreže u Čajetini i na Zlatiboru ulaze u završnu fazu, tako da će prvi korisnici gasa na Zlatiboru biti priključeni do Nove godine, najavio je Tanjugu predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

On je potvrdio da su velikim angažovanjem Srbijegasa, Grada Užica i opštine Čajetina konačno rešeni imovinsko pravni odnosi na trasi primarnog gasovoda, što će omogućiti da radnici MMP "Jedinstvo" do kraja godine završe posao na toj trasi dugoj 27 kilometara, vredan 4,2 miliona evra koja su obezbeđena iz sredstava NIP-a.

"Na Zlatiboru, gde ima 5.400 objekata, koji su potencijalni korisnici gasa, urađeno je oko 60 odsto distributivne mreže, a u toku su radovi i na izgradnji sekundarne mreže na gradskom prostrou Čajetine", rekao je Stamatović.

On je istakao da će prvi korisnici gasa na Zlatiboru biti veći objekti i hoteli, čiji vlašnici su zainteresovani da koriste ovaj energent, kao i mnogobrojni vlasnici stambenih objekata i vikend kuća.

Čajetinska opština će, kako je najavio njen predsednik, uskoro postati član Akcionarskog društva "Užicegas", čiji su osnivači Grad Užice i MPP "Jedinstvo", u čijoj nadležnosti će, pored Užica, biti distribucija i ekspolatacija gasa i na području Čajetine i Zlatibora.

"U nameri da dugoročno zaštitimo životnu sredinu, u saradnji sa nadležnim ministarstvima, te stranim investitorima i donatorima, opština Čajetina se dosta angažovala i na realizacija projekata alternativnih izvora energije", izjavio je Stamatović.

On je potvrdio da je sa Rudarsko-geološkim fakultetom iz Beograda urađena detaljna studija o korisćenju geotermalnih voda kojima obiluje zlatiborski kraj, tako da će već na proleće na prostoru Rudina, Alinog potoka i Dobroselice krenuti radovi na tri bušotine.

"Sa Elektroprivredom Srbije nastavljamo saradnju i oko korišćenja drugih alternativnih izvora energije, jer je Zlatibor atraktivan kako za solarnu energiju tako i za instalaciju vetrogeneratora", izjavio je Tanjugu Stamatović, izrazivši nadu da će "velike mogućnosti i potencijali Zlatibora" privući i strane investitore.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik